IVORY TOWER RECORDS
anno 1974

In Februari 1974 werd platenmaatschappij Ivory Tower Records opgericht door de toenmalige conservatorium student Fred Rootveld uit het Twentse Bornerbroek.
De firma scoorde meteen met de Nederlandstalige LP “Groeten uit Drenthe”van Het Noorder Bar Trio en de Blues-LP “Flavium” van de gelijknamige Apeldoornse bluesband. In 1976 behaalde Fred Rootveld aan Het Twents Conservatorium in Enschede zijn B-akte voor hoofdvak klassiek gitaar en samen met zijn vrouw Angie bouwde hij Ivory Tower op tot een klein, maar zeer gedreven platenbedrijf, waar ook hitlijstmatig rekening mee werd gehouden.

Vooral in Nederlandstalig scoorde de firma ontelbare hits met klinkende namen als Jantje Koopmans, Het Borker Trio, Han Wellerdieck, Set-Up, Het Apollo Trio, The Sunshines, Peter Silver, Anneke Drent, The Arizona`s en vele, vele anderen.

In 1978 besloten Fred en Angie Rootveld een platenserie met humor in dialect te gaan produceren en wie had toen kunnen denken, dat deze serie zou uitgroeien tot een van de meest succesvolle platenserie`s ooit geproduceerd. Meer dan 650 succesvolle LP`s en CD`s verschenen er in deze “Plat” serie en alhoewel vaak geïmiteerd: nooit heeft ook maar iemand het ijzersterke concept voor deze platenreeks kunnen evenaren.

 
 

In 1978 startte de firma ook met haar eigen opname studio`s en sindsdien bleek het mogelijk de producten hun eigen, typische Ivory Tower sound mee te geven en kon de firma snel en slagvaardig op de vraag vanuit de markt inspelen. Ivory Tower Studio`s kan zowel analoog als digitaal produceren op 2, 8, 16 en 24 sporen en naast de grote vaste studio in Bornerbroek beschikt het bedrijf eveneens over een professionele zeer flexibele mobiele studio voor ‘live”-opnamen op locatie.

Ook internationaal staat Ivory Tower Records hoog aangeschreven. Niet alleen verschenen er in veel landen Ivory Tower producties op de markt: in Denemarken is Ivory Tower nog steeds recordhouder met de verkoop van meer dan 700.000 kinder- CD`s in de Deense taal. “Dyrehavsbakken`s Pjerrot fortaeller eventyr” en “Tivoli`s Pjerrot og Harlekin fortaeller om Snullerne” zijn nog steeds verkoopsuccessen.

Maar de tijd gaat voort en ondertussen is de DVD het nieuwe medium en vandaar dat Ivory Tower Records dit jaar voorzichtig, maar vol vertrouwen de eerste vier DVD`s op de markt brengt. Met de DVD “Teake Set Troch”van de Friese conferencier Teake van der Meer stapte Ivory Tower de wereld van de DVD binnen en later dit jaar volgen de DVD`s van Twente Plat, Drenthe Plat en West-Friesland Plat.